Omdömen från kursdeltagare på Naturfotograf Jan Gustafssons kurser

Många av Sveriges naturfotografer har varit hos Jan på någon av hans mycket uppskattade workshops. Han har sedan 2003 haft över 100 workshops i landskaps- och fågelfotografering. Nedan följer ett mycket litet urval på omdömen från tidigare kursdeltagare.

Johan Andersson

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Tusen tack för en kolossalt trevlig och givande kurs. Den var så inspirerande och jag har fått en mycket god grund att gå vidare med fotandet. Fram till att jag gick kurserna har jag famlat i blindo och ser det som förlorade år.

Under årens lopp har jag deltagit i säkert hundratals olika kurser och föreläsningar i vitt skilda områden men jag måste få säga att dina kurser är de absolut bästa både till innehållet men också att de håller en enastående hög kvalitet och proffsighet.

Andra kurser kommer inte ens i närheten! Jag hoppas verkligen att det kommer en fortsättningskurs på Steg 3.

Tina Andersson

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Tack än en gång för en givande kurs och det var en fantastisk naturupplevelse 🤗.

Per Norberg

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Det var en givande kurs som höjde min "fotonedstämdhet" från nära noll till mycket positivt. Helt plötsligt inser jag att det faktiskt går att ta bra bilder bara man ger sig till tåls och kan acceptera att kanske 10% av bilderna blir bra".

Sen var det "kanon" att du fick till objektivet 400/2,8 så det fungerade med kameran.

Kjell Strid

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Stort tack för en härlig helg. Det var en lysande kurs. Jag har lärt mig mycket, fått nya infallsvinklar och massor av bra tips för att jag skall bli en bättre fågelfotograf.

Inger Marie Jaavall

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Jeg har hatt gleden av å delta på to kurs med Jan. Det ende var et weekendkurs der tema var fotografering av fugler og arbeid i Lightroom.

Det som jeg liker spesiet med Jans kurs, er at det er få deltagere - vi var kun 5. Det gjör at vi har god tid og får god hjelp underveis med alt vi har av spörsmål. Jan er en pedagog som raust deler med seg av sin kunnskap og sine erfaringer samtidig som han gir oss god og ärlig feedback.

Jag har også varit på et dagskurs der vi var kun to deltagare, og der vi selv var med på å legge opp programmet. Det var meget bra. Detta kommer vi nok til å gjenta.

Jan Wallén

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Tack Jan för en utmärkt dag! Det var riktigt värdefullt, trivsamt och instruktivt!

  • du kollade min utrustning
  • du lärde mig microjustera mina objektiv
  • du lärde mig fotografera flygande fåglar
  • du lyfte mitt självförtroende rejält
Dina synpunkter och din stora erfarenhet har återigen starkt påverkat mitt arbetssätt och mitt kommande val av utrustning. Din granskning av mitt bildmaterial och de förbättringar som du visade, kan jag nu göra med hjälp av Lightroom och Photoshop. Det var precis vad jag behövde. Mängder av tips! Mycket bra!

Fredrik Backman

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Jag tycker att det var en fantastisk trevlig helg på alla sätt, och en mycket givande kurs. Jag hade verkligen jätteroligt, och det tror jag gäller även för de andra deltagarna. Saker som jag gillade extra bra:

  • Tempot och attityden - lugn och ro mellan momenten, trevlig stämning i gruppen och bilden i fokus.
  • Att du vågar sticka ut hakan och säga "så här blir bäst" istället för det vanliga "det beror på".
  • Variationen mellan Hornborgasjön och Åsbotorpsjön - roligt att fota mer än på ett ställe, och svarthakedoppingen var verkligen fantastisk.
  • Att vi hade ett mål att arbeta mot - att visa varandra våra bästa bilder i slutet av varje dag (det tror jag är jätteviktigt och gjorde mycket för mig). Redan när vi var ute på morgonen tänkte jag "vad är det för bild jag vill visa dem i eftermiddag?"

Christer Ringqvist

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Jag vill tacka för en utmärkt kurs. Den tog upp precis de saker jag behövde för att förbättra mitt fotograferande av fåglar. Jag inser att det finns mycket mer att lära, men det här var fundamentala saker som gör att man snabbt kan utvecklas och kan lära sig mer.

Vädret var också toppen trots alla dåliga prognoser. Att du flyttade dagen på Åsbotorpsjön var lyckat eftersom vi fick bästa tänkbara ljus för att plåta svarthakedoppingen. Den dagen blev verkligen kronan på verket, med alla fantastiska bilder vi fick.

Jag fick många goda råd och tips både om fototeknik och bearbetning i Lightroom. Du tar uppväsentligheter och på en nivå som alla kan tillgodogöra sig. Det gäller även de råd jag fick om kamerateknik och objektiv som kommer att vara till stor hjälp när jag nu planerar för en uppgradering av min utrustning.

Jag ser fram emot att få komma på kurs snart igen. Tills dess kommer jag att ge mig ut i naturen och fotografera ännu mer och bättre än tidigare.

Louise Persson

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Efter att ha deltagit i en av Jans kurser i våras, fågelfotografering vid Hornborgasjön, bestämde jag mig för att byta kamerautrustning.

Tack vare Jan har jag nu ett paket som passar mig perfekt! I samband med inköpet tog jag dessutom en egen undervisningsdag. Bättre start kunde jag inte få!

När jag nu har bekantat mig med mina prylar återstår förstås mycket annat. Därför har jag bokat in ännu en egen dag för att på bästa sätt komma vidare.

Det är verkligen en ynnest att få direkt hjälp och svar på egna frågor och funderingar, allt i en lugn och behaglig miljö och med en lyhörd lärare vid sin sida. Att dessutom i förväg kunna planera dagen tillsammans ger ju ytterligare möjligheter för en lyckad dag.

Förutom faktainhämtning har det varit ett förträffligt sätt att behålla glädjen i fotograferandet.

Tony Persson

Deltagare på naturfotograf Jan Gustafssons kurs

Jag hade väldigt roligt, lärde mig mycket och är mycket nöjd med de bilder jag fick till. Dessutom var det en härlig grupp. Jag kommer nästa år också!

Följ mig på sociala medier.

Instagram