Naturfotograf Jan Gustafsson

Val av kamerasystem

Val av kamerasystem

De första tio åren på 2000-talet hade nästan alla fågelfotografer Canon. Anledningen var att Canon hade de bästa kamerahusen och de bästa teleobjektiven. Sedan kom Nikon i kapp, vilket var bra för oss konsumenter. Men detta jämviktsläge gäller tyvärr inte längre.

Canon bättre än Nikon

Våren 2021 har Canon återigen tagit ledningen över Nikon. Canons R5 och R6 är överlägsna Nikons Z6II och Z7II. Likadant är det med de stora teleobjektiven 400/2,8 och 600/4. Inte för att Nikons stora teleobjektiv är dåliga, de är lika skarpa som Canons. Anledningen är att Canons 400/2,8 och 600/4 är mycket lättare än Nikons. Det väger nästan ett kilo mindre och vem vill bära på ett helt kilo i onödan? Om du sommaren 2021 står i valet mellan Canon och Nikon och har tänkt dig att köpa ett 400/2,8 eller 600/4. Då är mitt råd, välj Canon.

Canon RF 400/2,8is väger 2880 gram. Nikons 400/2,8 väger 3800 gram.
Canon RF 400/2,8is väger 2880 gram. Nikons 400/2,8 väger 3800 gram.

 

Sony

Sony FE 600 mm F4 GM OSS och Sony A1.
Sony FE 600 mm F4 GM OSS och Sony A1.

Sony har tidigare inte varit ett alternativ till Canon och Nikon. De har varken haft konkurrenskraftiga kamerahus eller teleobjektiv. Men 2017 kom Sony med den spegellösa modellen A9. Sony A9 var i många avseenden lika bra som Canon och Nikons toppmodeller. Sommaren 2018 kom Sony med sitt lätta FE 400 mm F2,8 GM OSS. 2019 kom de med en uppgradering av kamerahuset som nu heter Sony A9 II och ett 600 mm teleobjektiv. Det objektivet heter Sony FE 600 mm F4 GM OSS. De två teleobjektiven tillsammans med Sony A9 II gör att Sony på allvar är med och konkurrerar om vilket kamerasystem som är bäst för fågelfotografering. Våren 2021 kom Sony med en ny toppmodell som heter Sony A1. Det kamerahuset är det bästa kamerahuset för fågelfotografering sommaren 2021. På andra plats kommer Canon R5, tredjeplatsen går till Canon R6. Nikon är med andra ord inte på pallen. Det beror på att Nikons autofokus inte är i närheten av att vara så bra som Canon och Sonys. Men snart kommer Canon och Nikon med nya toppmodeller och då kan ordningen vara den omvända.

 

Nikons lätta telen

Val av kamerasystem

Är du ute efter ett litet och lätt teleobjektiv, då har Nikon två mycket intressanta objektiv. De har ett 300 mm teleobjektiv med bländare 4 som heter AF-S Nikkor 300/4E PF ED VR. Det objektivet väger bara 755 gram och är knappt 15 cm långt. Det andra objektivet ett 500-tele med bländare 5,6 som största bländare, det heter AF-S Nikkor 500/5,6E PF ED VR. Det objektivet väger 1460 gram och är 24 cm långt, något lättare, kortare 500-tele finns inte på marknaden.

Det objektivet tror jag att många fågelskådare kommer att köpa, för de har inte bara en kamera att bära på, de har en kikare och ibland också en tubkikare med sig. Därmed inte sagt att detta 500 mm teleobjektiv inte är bra nog för seriös fågelfotografering. Men sanningen är, att när ljuset är som finast, räcker det oftast inte med bländare 5,6, då behöver du ett ljusstarkare teleobjektiv.

 

Canons lätta telen

Val av kamerasystem

Canon har tre lättviktsobjektiv, ett är EF 400/4 DO IS II USM från 2016. Det objektivet anses av många vara det perfekta reseobjektivet. Anledningen är att det är en bra kompromiss mellan vikt (2100 gram), längd och ljusstyrka.

Canon RF 600/11 STM & Canon RF 800/11 STM.
Canon RF 600/11 STM & Canon RF 800/11 STM.

De två andra lättviktsobjektiven från Canon är RF 600/11 IS STM och RF 800/11 IS STM. När de objektiven kom ut på marknaden 2020 var det många med mig som reagerade negativt. Bländare 11 som största bländare, det kan väl inte vara något att ha och visst är det så. De här objektiven är vad jag kallar vackert - väder - objektiv. Men är det så att du vill ha ett litet, lätt och billigt teleobjektiv med lång brännvidd att ta med dig ut på promenaden, då är det något av de här två objektiven du ska köpa. Jag har testat RF 800/11 IS STM och det är inte lika skarpt som mitt 600/4is II med 1,4 converter, men skillnaden är mindre än jag hade förväntat mig. En annan sak som överraskade mig var hur lätt det var att fotografera med detta objektiv på frihand. Jag hade inga som helst problem med att ta skarpa bilder på 1/250 sekund.

 

Olympus

Val av kamerasystem

Många fågelfotografer har gått över till Olympus, men varför? För att ta reda på det lånade jag hösten 2018 en Olympus OM-D E-M1 Mark II och ett M. ZUIKO DIGITAL ED 300mm f/4,0 IS PRO och hårdtestade.

Olympus kamerahus är små och lätta, men på bekostnad av användarvänligheten. För att ett kamerahus ska fungera optimalt måste knappar och reglage sitta långt ifrån varandra, så att du inte trycker på fel knapp när det väl gäller. På Olympus sitter knappar och reglage tätt, det är ett pris som du får betala om du vill ha ett litet kamerahus oavsett märke.

Greppet måste också vara bra om du ska trivas med din kamera. Olympus grepp är litet och inte bra för de som har stora händer. Men det är inget stort problem, för Olympus har ett batterigrepp som du kan köpa till, det gör att du får ett bra grepp om kameran om du har stora händer som jag.

Det är inte bara kamerahuset som är litet, Olympus sensor är också liten, den är bara 13,5x18 mm. Vad jag tycker om små sensorer kan du läsa under rubriken kamerahus.

På objektivsidan hade Olympus våren 2020 bara ett teleobjektiv som var bra för fågelfotografering och det heter Olympus M. ZUIKO DIGITAL ED 300 mm f/4,0 IS PRO. Men avsaknaden av fluoritlinser gör att objektivet är förhållandevis tungt (1270 gram). Det är också dyrt om man jämför med Canons och Nikons motsvarigheter, men det är ett riktigt bra teleobjektiv och värt varenda krona. Våren 2021 kom Olympus med zoomobjektivet Olympus M. Zuiko Digital ED 150-400mm f/4,5 TC 1,25x IS PRO. Objektivet är förhållandevis lätt (1875 gram) med tanke på att det är en superzoom. Det är absolut ett alternativ till M. ZUIKO DIGITAL ED 300 mm f/4,0 IS, om än ett dyrt sådant.

Bildkvalité

Det hjälper inte att Olympus teleobjektiv är bra, mina tester visar att bildkvalitén från en Canon 1DX MKII med ett EF 600/4is II är bättre än vad du får från en Olympus OM-D E-M1 Mark II och M. ZUIKO DIGITAL ED 300mm f/4,0 IS PRO. Skillnaden är tydlig.

Val av kamerasystem
2050 gram

Litet och lätt

Jag tror att det i första hand är storleken och vikten som gör att så många är nöjda med sina Olympuskameror. Det måste kännas befriande att bära på denna lilla kamera med ett 300 mm teleobjektiv, om man tidigare har burit omkring på en Canon 1DX MKII och ett 600/4is II.

Val av kamerasystem
5750 gram

En annan sak är att många Olympusägare tror att de har ett 600 mm teleobjektiv. Jag har hört många Olympusägare säga att deras 300 tele är jämförbart med Canon och Nikons 600 tele p.g.a. att de har en mindre sensor. Är då dessa två kombinationer jämförbara, Olympus lilla sensor och deras 300 tele, jämfört med Canon/Nikons fullformatssensorer och deras 600 telen? Både ja och nej, om du ser till bildutsnittet så är det nästan det samma. Ljusstyrkan är också den samma, bländare 4. Skärpedjupet är större med Olympus p.g.a. den lilla sensorn vid samma bildutsnitt, vilket många gånger är en fördel vid fågelfotografering. Det som talar för Canon och Nikons fullformatskameror är bättre bildkvalité och deras sökare. Olympus lilla elektroniska sökare ger inte samma naturliga bild som sökaren i en Canon 1DX MKII.

Är det något mer än vikt och storlek som talar för Olympus?

Ja, det finns faktiskt en sak som Olympus är bäst på eller åtminstone var och det är bildstabilisatorn, eller rättare sagt bildstabilisatorerna. Olympus har en mycket bra sensorstabilisering i kamerahuset och dessutom en stabilisator i 300-telet. Dessa två stabilisatorer samverkar med varandra och resultatet blir häpnadsväckande bra. Detta tror jag är den största anledningen till att många Olympusfotografer är så nöjda med skärpan i sina bilder.

En annan sak är nog att Olympusfotograferna får förhållandevis många rättfokuserade bilder. Anledningen till det är att skärpedjupet ökar med den mindre sensorn vid samma bildutsnitt. Man kan säga att bländare 4 med ett 300 mm teleobjektiv på Olympuskameran motsvarar bländare 8 om du har ett 600 mm tele på en Canon 1DX MKII.

Fujifilm gör bra kameror med sensorer i APS-C formatet

Det är allmänt känt att Fuji har de bästa sensorerna i APS-C formatet. Den bästa kameran och teleobjektivet för fågelfotografering som Fuji har sommaren 2021 är kamerahuset X-T4 och teleobjektivet XF 200mm f/2 R LM OIS WR. Jag har sett många knivskarpa fågelbilder tagna med denna kamera och teleobjektiv. Det som är problemet är att Fuji inte har något fast, ljusstarkt teleobjektiv med lång brännvidd.

Canon och Nikon gör också kameror med APS-C sensorer.

Jag rekommenderar inte kameror med APS-C sensorer från Canon och Nikon. Anledningen är att teleobjektiven till dessa kameror är gjorda för fullformatskameror, men passar till kameror med APS-C sensorer, men det är inte optimalt. Fuji gör de bästa APS-C sensorerna och deras teleobjektiv är gjorda för kameror med sensorer i APS-C formatet.

Vill du ha mer information om val av kamerasystem?

Då ska du se min video "Utrustning för fågelfotografer" som finns på Moderskeppet. I den videon får du också veta vilka stativ, stativhuvud, ryggsäckar och kläder som är bra för fågelfotografering.Följ mig på sociala medier.

Facebook    Instagram    YouTubeAlla bilder och text är © Copyright 2004-2021 Naturfotograf Jan Gustafsson. Innehållet kan inte användas på något sätt utan föregående skriftligt tillstånd från Naturfotograf Jan Gustafsson.
Integritetspolicy