Naturfotograf Jan Gustafsson

Val av kamerasystem

Val av kamerasystem

De första tio åren på 2000-talet hade nästan alla fågelfotografer Canon. Anledningen var att Canon hade de bästa kamerahusen och de bästa teleobjektiven. Sedan har Nikon kommit i kapp när det gäller såväl kamerahus som teleobjektiv, och nu är Sony på gång.

 

Val av kamerasystem

Om du i början av 2020 står i valet och kvalet mellan Canon och Nikon, då är mitt råd att du först bestämmer dig för vilket teleobjektiv som passar dig bäst. Canons nya 400/2,8is III och 600/4,0is III är mycket lättare än den föregående generationen och har bättre bildstabilisator. Sådana lätta supertelen tror jag att Nikonfotograferna får vänta på i flera år, för Nikon har nyligen uppgraderat sina supertelen.

 

Val av kamerasystem

Men vill du ha ett riktigt litet och lätt teleobjektiv, då är det fördel Nikon. Canon har visserligen sitt fina EF 400/4 DO IS II USM som väger 2100 gram. Men Nikon har ett 300 mm teleobjektiv med bländare 4 som heter AF-S Nikkor 300/4E PF ED VR. Det objektivet väger bara 755 gram och är knappt 15 cm långt. De har också ett litet och lätt 500-tele med bländare 5,6 som största bländare, det heter AF-S Nikkor 500/5,6E PF ED VR. Det objektivet väger 1460 gram och är 24 cm långt, något lättare, kortare eller billigare 500-tele finns inte på marknaden.

Det objektivet tror jag att många fågelskådare kommer att köpa, för de har inte bara en kamera att bära på, de har en kikare och ibland också en tubkikare med sig. Därmed inte sagt att detta 500 mm teleobjektiv inte är bra nog för seriös fågelfotografering. Men sanningen är, att när ljuset är som finast, räcker det oftast inte med bländare 5,6, då behöver du ett ljusstarkare teleobjektiv.

Finns det inga andra märken än Canon och Nikon?

Jo, det klart att det finns, på fullformatssidan finns Pentax och Sony. Pentax har bara ett kamerahus med fullformatssensor, det heter Pentax K1 MKII. Det är ett mycket kompetent kamerahus, men alldeles för långsamt för fågelfotografering.

 

Val av kamerasystem

Sony

Sony har tidigare inte varit ett alternativ till Canon och Nikon. De har varken haft konkurrenskraftiga kamerahus eller teleobjektiv. Men 2017 kom Sony med den spegellösa modellen A9. Sony A9 är på papperet i många avseende lika bra som Canon 1DX MKII och Nikon D5. Sommaren 2018 kom Sony med sitt nya lätta Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS. 2019 kom de med en uppgradering av kamerahuset som nu heter Sony A9 II och ett 600 mm teleobjektiv. Det objektivet heter Sony FE 600 mm F4 GM OSS. De två teleobjektiven tillsammans med Sony A9 II gör att Sony på allvar är med och konkurrerar om vilket kamerasystem som är bäst för fågelfotografen.

 

Val av kamerasystem

Många fågelfotografer har gått över till Olympus, men varför?

För att ta reda på det lånade jag en Olympus OM-D E-M1 Mark II och ett M. ZUIKO DIGITAL ED 300mm f/4,0 IS PRO och hårdtestade.

Olympus kamerahus är små och lätta, men på bekostnad av användarvänligheten. För att ett kamerahus ska fungera optimalt måste knappar och reglage sitta långt ifrån varandra, så att du inte trycker på fel knapp när det väl gäller. På Olympus sitter knappar och reglage tätt, det är ett pris som du får betala om du vill ha ett litet kamerahus oavsett märke.
Greppet måste också vara bra om du ska trivas med din kamera. Olympus grepp är litet och inte bra för den som har stora händer. Men det är inget problem, för Olympus har ett batterigrepp som du kan köpa till, det gör att du får ett bra grepp om kameran om du har stora händer som jag.

Det är inte bara kamerahuset som är litet, Olympus sensor är också liten, den är bara 13,5x18 mm. Vad jag tycker om små sensorer kan du läsa under rubriken kamerahus.

På objektivsidan har Olympus våren 2020 bara ett teleobjektiv som är bra för fågelfotografering och det heter Olympus M. ZUIKO DIGITAL ED 300 mm f/4,0 IS PRO. Men avsaknaden av fluoritlinser gör att objektivet är förhållandevis tungt (1270 gram). Det är också dyrt om man jämför med Canons och Nikons motsvarigheter, men det är ett riktigt bra teleobjektiv och värt varenda krona.

Bildkvalité

Det hjälper inte att Olympus teleobjektiv är bra, mina tester visar att bildkvalitén från en Canon 1DX MKII med ett EF 600/4is II är bättre än vad du får från en Olympus OM-D E-M1 Mark II och M. ZUIKO DIGITAL ED 300mm f/4,0 IS PRO. Skillnaden är tydlig, men inte jättestor.

 

Val av kamerasystem
2050 gram

Litet och lätt

Jag tror att det i första hand är storleken och vikten som gör att så många är nöjda med sina Olympuskameror. Det måste kännas befriande att bära på denna lilla kamera med ett 300 mm teleobjektiv, om man tidigare har burit omkring på en Canon 1DX MKII och ett 600/4is II.

 

Val av kamerasystem
5750 gram

En annan sak är att många Olympusägare tror att de har ett 600 mm teleobjektiv. Jag har hört många Olympusägare säga att deras 300 tele är jämförbart med Canon och Nikons 600 tele p.g.a. att de har en mindre sensor. Är då dessa två kombinationer jämförbara, Olympus lilla sensor och deras 300 tele, jämfört med Canon/Nikons fullformatssensorer och deras 600 telen? Både ja och nej, om du ser till bildutsnittet så är det nästan det samma. Ljusstyrkan är också den samma, bländare 4. Skärpedjupet är större med Olympus p.g.a. den lilla sensorn vid samma bildutsnitt, vilket många gånger är en fördel vid fågelfotografering. Det som talar för Canon och Nikons fullformatskameror är bättre bildkvalité och deras sökare. Olympus lilla elektroniska sökare ger inte samma naturliga bild som sökaren i min Canon 1DX MKII.

Är det något mer än vikt och storlek som talar för Olympus?

Ja, det finns faktiskt en sak som Olympus är bäst på och det är bildstabilisatorn, eller rättare sagt bildstabilisatorerna. Olympus har en mycket bra sensorstabilisering i kamerahuset och dessutom en stabilisator i 300-telet. Dessa två stabilisatorer samverkar med varandra och resultatet blir häpnadsväckande bra. Detta tror jag är den största anledningen till att många Olympusfotografer är så nöjda med skärpan i sina bilder.
En annan sak är nog att Olympusfotograferna får förhållandevis många rättfokuserade bilder. Anledningen till det är att skärpedjupet ökar med den mindre sensorn vid samma bildutsnitt. Man kan säga att bländare 4 med ett 300 mm teleobjektiv på Olympuskameran motsvarar bländare 8 om du har ett 600 mm tele på en Canon 1DX MKII.

Fujifilm gör bra kameror med sensorer i APS-C formatet

Det är allmänt känt att Fuji har de bästa sensorerna i APS-C formatet. Den bästa kameran och teleobjektivet för fågelfotografering som Fuji har våren 2020 är kamerahuset X-T3 och teleobjektivet XF 200mm f/2 R LM OIS WR. Hur bra denna kombination är vill jag inte uttala mig om förrän jag testat den ordentligt. Men jag har känt och klämt på den och intrycket jag fick var mycket positivt. Jag har också sett knivskarpa fågelbilder tagna med denna kamera och teleobjektiv.

Canon och Nikon gör också kameror med APS-C sensorer.

Jag rekommenderar inte kameror med APS-C sensorer från Canon och Nikon. Anledningen är att teleobjektiven till dessa kameror är gjorda för fullformatskameror, men passar och fungerar bra på kameror med APS-C sensorer, men det är inte optimalt. Fuji gör de bästa APS-C sensorerna och deras teleobjektiv är gjorda för kameror med sensorer i APS-C formatet.Följ mig på sociala medier.

Facebook    Instagram    YouTubeAlla bilder och text är © Copyright 2004-2021 Naturfotograf Jan Gustafsson. Innehållet kan inte användas på något sätt utan föregående skriftligt tillstånd från Naturfotograf Jan Gustafsson.
Integritetspolicy