Naturfotograf Jan Gustafsson

Mina erfarenheter med Canon R5

Efter många tusen bilder med flera olika Canon R5 kameror, samt erfarenhet med andra kameror som t.ex. Sony A9 II, Canon 5DSR och 1DX mk II, kan jag ge en rättvis beskrivning av kameran och dess för- och nackdelar.

Tro nu inte att Canon R5 är bra på allt, för så är det inte. Kameran har också uppenbara brister. Om kamerans för- och nackdelar återkommer jag till i något av de kommande nyhetsbreven som jag skickar ut.

Erfarenheter med att använda Canon R5 vid vargfotografering från gömsle

Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan kamera som är lika bra för att fotografera djur med från gömsle som Canon R5.

Canon R5 ger oskarpa bilder, och lösningen

När jag fick min Canon R5, en av de mest omtalade kamerorna, visade det sig att kameran hade problem med att ge skarpa bilder. Efter flera dagars testfotografering med noggrant utprovade metoder, bildfilerna från R5:an var mjuka, mycket sämre än filerna från min 5DSR.

Nedan finns filmer där jag beskriver resan för att identifiera problemen med varför kameran gav oskarpa bilder, samt lösningen hur du undviker detta.

Första intrycket av Canon R5

Efter initiala tester med kameran får jag oskarpa bilder.

Efter uppgradering av kameran mjukvara, problemen återkommer

Efter uppgradring av kamerans mjukvara (till version 1.1.0) återkommer problemet med mjuka (oskarpa) bilder.

Orsaken till de suddiga bilderna är hittad

Efter mycket testade på flera olika Canon R5 kameror har jag identifierat orsaken till de oskarpa bilderna. Filmen nedan visar även hur du undviker att få samma problem med din Canon R5.Följ mig på sociala medier.

Facebook    Instagram    YouTubeAlla bilder och text är © Copyright 2004-2021 Naturfotograf Jan Gustafsson. Innehållet kan inte användas på något sätt utan föregående skriftligt tillstånd från Naturfotograf Jan Gustafsson.
Integritetspolicy