Naturfotograf Jan Gustafsson

Wimberley MonoGimbal head

Wimberley MonoGimbal head

Wimberley MonoGimbal head är ett nytt stativhuvud på marknaden som bara är gjort för enbensstativ. Att det fungerar bra att fotografera med är närmast en självklarhet när det anrika amerikanska företaget Wimberley kommer med en ny produkt. Men det bästa med detta stativhuvud är när du bär kameran. Jag ska förklara varför.

Man bär utrustning på ett enbensstativ

Men först lite om enbensstativ. Många fågelfotografer föredrar enbensstativ istället för trebensstativ och det finns flera anledningen till det. Ett är att enbensstativet är lättare än ett trebensstativ, men ger ändå ett tillräckligt bra stöd. En annan fördel med ett enbensstativ är att du blir mer rörlig. Det är mycket lättare att avancera framåt och komma närmare en fågel med ett enbensstativ än med ett trebensstativ.

Men att bära kameran och enbensstativet så som på bilden, det avråder jag ifrån. Anledningen är att tyngden från stativet kommer att belasta axeln på en punkt. På den punkten kommer du att få ont. Efter en tid kommer du ha mycket ont, hela axeln kommer att värka.

Man bär utrustning på ett enbensstativ utan Wimberley MonoGimbal
Utan Wimberley MonoGimbal

Men det går att undvika att få ont. Har du en lagom hög ryggsäck, kan teleobjektivet vila på ryggsäcken och trycket mot axeln blir mycket mindre. Men det lilla tryck som finns kvar kan ändå bli besvärande. För att ytterligare minska trycket på axeln kan du köpa ett Wimberley MonoGimbal head, då blir det nästan inget tryck alls mot axeln. Anledningen till det är att kameran och teleobjektivet sitter fast vid sidan av enbensstativet istället för rakt ovanpå som är det vanliga. Det gör att enbensstativet kommer högre upp när du bär kameran och vilar inte på axeln på samma sätt som när kameran och teleobjektivet sitter rakt ovanpå enbensstativet.

Man bär utrustning på ett enbensstativ med Wimberley MonoGimbal
Med Wimberley MonoGimbal
Man bär utrustning på ett enbensstativ med Wimberley MonoGimbal
Med Wimberley MonoGimbal

Jag rekommenderar verkligen detta stativhuvud för med Wimberley MonoGimbal head kan du bära kameran i många timmar utan att få ont i axeln och ändå ha den "skjutklar”.Följ mig på sociala medier.

Facebook    Instagram    YouTubeAlla bilder och text är © Copyright 2004-2021 Naturfotograf Jan Gustafsson. Innehållet kan inte användas på något sätt utan föregående skriftligt tillstånd från Naturfotograf Jan Gustafsson.
Integritetspolicy