Naturfotograf Jan Gustafsson
Gömsle

Allmänt om gömsle

Många yrkesfotografer använder gömsle istället för att smyga på fåglarna. Anledningen är enkel: De får med sig fler och bättre bilder hem. För dem gäller det att ta många bra bilder på kort tid och sedan omsätta bilderna till pengar. Men oavsett om du är yrkesfotograf eller inte så rekommenderar jag dig att fotografera från gömsle. Du kommer nära fåglarna, naturupplevelsen blir så påtaglig och det är spännande.

Lövkamokläder

Det minsta gömslet jag har är mina lövkamokläder, om man kan kalla det gömsle. Tyvärr använder jag dem nästan aldrig, för jag tycker det är jobbigt att ta på allt. Det är inte bara jacka och byxor som du ska ha på dig. Du ska också ha huva, ansiktskamouflage och lövkamohandskar. Och som inte det var nog ska du också ha kamouflage på kameran, teleobjektivet, stativet och stativhuvudet. Men det finns också fördelar för det finns inget gömsle som är mer flexibelt eller tar så liten plats på marken som lövkamokläder.

Påsgömsle

Påsgömslet är mitt minsta "riktiga gömsle". Det är nästan lika flexibelt som mina lövkamokläder och tar nästan lika liten plats på marken. Anledningen till att jag föredrar påsgömsle före lövkamokläder är ren bekvämlighet. Det är mycket lättare att bara sätta sig i gömslestolen och dra över sig påsgömslet.

Självuppresande kupolgömsle s.k. pop-uppgömsle

Denna typ av gömsle säljs i många olika utförande för jakt och fotografering. Gemensamt för självuppresande gömslen är att de går snabbt och lätt att sätta upp och är relativt lätta att transportera. Tyvärr har dessa gömslen också det gemensamt att de är känsliga för vind p.g.a. att tyget är tunt och att de inte har några ”riktiga” tältstänger som stadgar upp gömslet. I praktiken går de bara att använda när det är vindstilla. Jag köpte ett för många år sedan när jag inte visste bättre. Nu använder jag det på mina kurser som exempel på hur ett gömsle inte skall vara konstruerat.

Riktiga kupolgömsle

Med riktiga kupolgömsle menar jag kupolgömsle som är konstruerade som vanliga tält d.v.s. med tältstänger som man sätter ihop. Detta är den vanligaste typen av fotogömsle och de är mycket bra. Men se upp så att inte snålheten bedrar visheten, Köper du ett kupolgömsle för 5000 kr kan du förvänta dig att få ett bra fotogömsle. Köper du ett tält för några hundralappar på en stormarknad, får du ett dåligt tält, inte ett bra fotogömsle. Min favorit bland kupolgömslena är mitt liggömsle, det kan bli många timmar i gömslet och då kan det vara skönt att sträcka ut och sova en stund.

 

Gömsle

Stationära gömslen

I Sverige finns det gott om stationära gömslen som det här vid Hjälstaviken. De är byggda för fågelskådning vilket innebär att de är perfekta när fåglarna befinner sig på kikaravstånd. För att få bästa resultatet vid sådana här gömslen ska du ha ett riktigt långt teleobjektiv, 600/4 eller 800/5,6 är bäst.

 

Gömsle

Hyrgömsle

Vilka hyrgömslen som är bra kan vara svårt att veta på förhand. Det viktigaste är förstås tillgången på fågel, ljusets riktning och bakgrunden i förhållande till gömslet. Men det är också viktigt hur gömslet är konstruerat och här finns det två huvudgrupper. Det är de som är konstruerade av naturfotografer och de som inte är det. Jag säger bara det, det kan vara värt att betala lite extra för ett gömsle som är konstruerat av riktiga naturfotografer d.v.s. inte fotograferande fågelskådare eller naturvårdsverket.
En annan erfarenhet är att ska man vara flera i ett gömsle är det viktigt att ha fotokompisar som vet vad de håller på med. Att ha någon bredvid sig i gömslet som ständigt håller på och viftar med kameran gör att t.ex. örnar blir rädda och inte vågar gå ner och sätta sig på åteln.

 

Gömsle

Bilen som gömsle

Bilen är ett bra gömsle, djur och fåglar är många gånger mindre rädda om du kommer med bilen än om du kommer gående. Tänker du fotografera från bilen ska du absolut skaffa dig en bra bönpåse, bättre stöd finns inte.

För mig är bilen inte bara ett fotogömsle och något som jag transporterar mig i. Bilen är också min bostad, den ger mig en enorm frihet. Jag åker så att jag är framme vid läggdags, sover på natten och vaknar utvilad, tidigt nästa morgon. Då är jag i toppform och kan fotografera fåglarna när de är som mest aktiva och när ljuset är som finast. När sedan solen står högt på himlen och ljuset är hårt sover jag gott, för att återigen vara på topp när det fina kvällsljuset kommer.Följ mig på sociala medier.

Facebook    Instagram    YouTubeAlla bilder och text är © Copyright 2004-2021 Naturfotograf Jan Gustafsson. Innehållet kan inte användas på något sätt utan föregående skriftligt tillstånd från Naturfotograf Jan Gustafsson.
Integritetspolicy