Naturfotograf Jan Gustafsson
Trana

Steg 1-kursen 2022 är en nybörjarkurs

Det är många som börjar med fågelfotografering men nästan lika många som slutar. Så behöver det inte vara. Får du bara lite hjälp i början för att undvika (de värsta) fallgroparna, så har du ett intresse för livet. Därför lägger jag stor vikt på hur du ska undvika dem.

Steg 1-kursen är mitt i transäsongen. Tranor är stora fåglar som är lätt att komma nära, vilket gör dessa kurser speciellt lämpliga för nybörjare. Vid tranfotografering behöver du inga långa teleobjektiv. Jag använder lika gärna mitt 200mm objektiv som mitt stora 400mm tele.

Fredag

Kursen börjar med att jag hjälper dig att kalibrera autofokusen så att din kamera ställer skärpan på rätt ställe. Ställer kameran skärpan fel får du inga skarpa bilder.
Därefter får du lära dig att ta skarpa bilder under kontrollerade förhållanden. Vi tittar på bilder som jag tagit på tidigare steg-1-kurser. Jag ger dig tips på allt från kamerainställningar till hur du bör komponera dina bilder för att de ska bli bra.

Lördag

Vi åker tidigt på morgonen till Hornborgasjön, så att vi är där när de första tranorna kommer till sjön. Vi fotograferar på morgonen och en stund in på förmiddagen. Därefter åker vi tillbaka till vandrarhemmet, äter en tidig lunch och vilar/sover några timmar.

Eftermiddagen börjar med att jag lär dig hur du importerar, organiserar och framkallar dina bilder i Lightroom Classic. Sedan får du själv jobba med bilderna som du tog på morgonen. Det är max sex kursdeltagare, för att jag ska hinna hjälpa dig så mycket som möjligt. Vi tittar på bilderna som vi tog på morgonen, analyserar vad som var bra och vad som kunde ha gjorts bättre, allt för att nästa dags bilder ska bli riktigt bra.

Söndag

Precis som på lördagen åker vi till Hornborgasjön. Vi fotograferar på morgonen och en stund in på förmiddagen. Därefter äter vi lunch, vi framkallar morgonens bilder och tittar på dem. Förhoppningsvis har då alla några bra tranbilder och vill inget hellre än att fortsätta fotografera fåglar. Vad är då naturligare än att gå steg 2 nästa år?


Information

Tid:
25–27 mars, 1–3 april och 8–10 april
Fredag kl.15.00 - söndag kl.13.00.
Deltagarantal:
Sex platser per kurstillfälle.
Boende:
2 nätter ingår.
Mat:
2 luncher ingår
Pris:
3900 kr (inkl. moms)
Anmälningsavgift:
950 kr (enkelrum). Är ni två som delar rum är anmälningsavgiften 650 kr för var och en. Sätt in pengarna på på Plusgiro 438 34 70‑4 eller Bankgiro 5019‑4646.
Glöm inte bort att ange ditt namn och telefonnumer på inbetalningen.
Kursavgift:
2950 kr betalas in på samma konto senast två veckor innan kursstart (glöm inte bort att ange ditt namn och telefonnummer på inbetalningen), eller kontant vid ankomst. Vid förhinder att delta återbetalas kursavgiften 2950 kr. Anmälningsavgiften återbetalas om avanmälan sker 120 dagar före kursstart.
Övrigt:
Du kör med egen bil mellan vandrarhemmet och Hornborgasjön eller samåker med någon av kursdeltagarna.

Jag har ordnat resegaranti hos Kammarkollegiet

Det betyder att du kan få pengarna tillbaka om din kurs blir inställd eller avbruten och om jag skulle drabbas av insolvens.

Praktiskt om kurserna

För praktisk information om kurserna, se här.

Kontakt - kursanmälan

För anmälan och frågor om kursen, kontakta Naturfotograf Jan Gustafsson.

Följ mig på sociala medier.

Facebook    Instagram    YouTubeAlla bilder och text är © Copyright 2004-2021 Naturfotograf Jan Gustafsson. Innehållet kan inte användas på något sätt utan föregående skriftligt tillstånd från Naturfotograf Jan Gustafsson.
Integritetspolicy